dimecres, de juny 01, 2011

Fems surants!


Els oceans s’estan convertint en els abocadors de deixalles del món. Avui en dia, cada quilòmetre d’oceà conté al voltant de 74.000 peces de plàstic. Una mena de “caldo de cultiu”, fet a partir de residus plàstics, que mata centenars i milers d’animals cada any i que suposa, també que, lentament, es filtrin substàncies químiques en la cadena alimentària.
A Holanda, un grup de científics que estudia l’extinció de les aus ha trobat que aquestes tenen plàstic a l’estómac en un 95% de les mostres. D’altra banda, a Alemanya, els investigadors han descobert que les substàncies químiques que es desprenen del plàstic afecten el sistema reproductiu dels animals. Mentrestant, a Califòrnia els conservacionistes veuen com es multiplica el nombre de balenes i de dofins que moren, agonitzant, quan els budells se’ls bloquegen amb trossos de plàstic. Quin serà l’impacte d’aquesta “contaminació plàstica” a curt i a mitjà termini? Es pot fer alguna cosa per salvar els oceans?
A “Oceans de plàstic” coneixerem els intents científics que s’estan fent contra rellotge per posar fre a la pol•lució mortífera que amenaça l’ecosistema marí.

(Programa de 60 minuts de TV3)


Sa foto fa molt que pensar, però sembla que açò no mus passarà a Menorca, pues errats anam, supos que es qui hem treballat vora la mar ho veim més que mai, quan tenim la corrent del mar que ens porta tota la merda es impresionant. S'estiu passat a Macarella cada mati venien es de netetja de platges per treure un futime de merda que s'acumulava a s'arena. Per terme mitj es dies que teniem la mar calmada no solien endur-se'n gaire fems, però sa cosa canviava radicalmente quan teniem es vent que bufava de migjorn que se'n enduien 3 bosses de fems industrials o moltes més, tenin en compte que només feien net damunt s'arena, a s'aigua no si posaven mai.
M'enrecord de dies que sa gent no es volien ni fotra dins s'aigua de sa quantitat de plastics que estaven a sa vorera de la mar o surant. I clar totes ses queixes anavem cap a nes socorristes de que sa platja estava molt bruta.
Un dia la mar estava molt bruta, havia fet uns quants dies de sur i allò ja semblava un femater surant, així que vam decir treure un poc de porcaria. Podeu imaginar que amb 20 mínuts vam treure 5 boses industrials de plastics que estaven surant??!! I açò tenint en compte que només treiem l'ho més gros, perque no tenim temps per posar-mos a fer net, perque teniem que vigilar.

Bonu amb tot açò que vull dir: Que qui provi de tirar fems a la mar li tall ets ous!!! Ho sento però algú ho havia de dir! Menorca, sempre neta!!!!

12 comentaris:

Tomeu ha dit...

Per si colcu vol veure es documental: http://www.tv3.cat/videos/3528510/Oceans-de-plastic

David ha dit...

La situació és greu si. En qualque part dels oceans, on les corrents son tancades s'hi sol acomular molta merda. El nord del pacífic, a la costa oesta americana, és una. Un mariner que va atravessar aquesta zona, que no és propícia per navegar, deia que mai no va sortir de la cabina sense veure un plàstic surant.
Aquest estiu organitzarem una recollida de plàstics abans de Sant Bartomeu!

Tomeu ha dit...

S'idea es molt bona!
Es problemes són uns quants, que hem de triar un dia que se gent tengui lliure, que hagi bufat uns quants dies es mateix vent, tenir un cotxu disposat a traginar sa merda banyada, tenint en compte que amb un no res estarà tot ple i no hi haurà prou espai i sa platja encara quedarà molt més merda.
Serà dificil trobar es moment adecuat, però es pot arribar a trobar es dia, però ja veig molt més factible açò de fer net una platja per un dia de vacances de Nadal o de Setmana Santa.
S'ha de plantatjar, sa veritat es que s'idea m'agrada bastant!

David ha dit...

Jo he anat fent comptes darrerament... Avam si un dia ho xerram i mos organitzam!

rafel ha dit...

Si és abans de Sant joan, podeu comptar amb jo!

Tomeu ha dit...

Jo venc després de Sant Joan, i després tenc feina tots es dies a sa setmana mancu un, que encara no se quin dia serà.

David ha dit...

Jo, amb sort, començaré a fer feina just arribi a Menorca. Però a s'hora d'organitzar la recollida podem quedar qualque fosquet. I es dia de la recollida, ja vorem, jo alomillor puc canviar-me'l amb un company. Fa un parell de mesos vaig comentar-ho a qualque associació de Ferreries i me van dir que ells ens podien ajudar.

Àngel L. ha dit...

Jo crec que es tracta de fer un poc de difusió i sa gent s'anirà animant. De totes maneres, per poc que traguem ja val la pena!

rafel ha dit...

I si algu té ganes de fer un poc d'apnea, podriem mirar per devall s'aigu també!

Tomeu ha dit...

Ostia, açò si que me fa ganes!

Mir ha dit...

Ei gent!!! no havia reparat aquesta actualització! Hi tant, jo en fa molt de temps que estic pensant com ho faria, i tambñe havia pensat en fer-ho ses setmanes de Sant Bartomeu, bàsicament, perquè sa gent està animada i si demanéssim a entitats que volguéssin col·laborar, estic segur que més d'una i més de dues ajudarien. Jo havia pensat més que en sa merda de ses platges d'arena, que son ses que tothom cuida en raconades, voreres de pedra, etc etc etc. Aquests puestos que tothom ignora quan es tracta de fer net, però que són tant o més importants que ses platges d'arena blanca....

Bonu, s'ha d'organitzar i ja està!! Quan arribi, m'oferesc voluntari per començar a moure coses...

Tomeu ha dit...

Perfecte! Un més qui s'apunta!!! =)